Mentale training

Wat is mentale training?

Sport en prestatie bestaat uit 4 elementen: fysiek, tactiek, techniek en mentaal. Alle vier de elementen zijn te trainen. In de mentale trainingen werken we aan het optimaliseren van het mentale element van sport en prestatie. Dit doen we door structureel mentale vaardigheden aan te leren en te trainen. Je kan het brein zien als een spier, zorg je voor een goed trainingsschema, dan wordt die spier sterker. Wil je dit trainen? Dan ga je naar de mentale trainer. De mentale trainer is iemand die mentale ondersteuning biedt en mentale training geeft aan sporters, teams en coaches.

Voor wie is mentale training?

Mentale training is voor iedereen die prestaties moet verrichten, ook wel performers genoemd. Je denkt dan al snel aan sport, maar presteren doe je ook op je werk, school of een hobby. Mentale training is zowel voor individuele performers, teams, als coaches. Maar loop je als sportouder ergens tegenaan, ook dan kan de mentale trainer je helpen. Mentale training is niet gebonden aan niveau of leeftijd. Van amateur tot topsporter en van jeugd tot senioren, je kan terecht bij de mentale trainer.

Wanneer is mentale training wat voor jou?

  • Je wilt je prestaties naar een hoger niveau tillen.
  • Je prestaties stagneren. Ondanks training merk je weinig tot geen vooruitgang.
  • Je prestaties in wedstrijden zijn minder, ten opzichte van de training.
  • Je ervaart veel stress en spanning tijdens prestatiemomenten.
  • Je hebt moeite met het behouden van motivatie.
  • Je ervaart dat emoties snel de overhand nemen tijdens prestatiemomenten.
  • Je hebt een blessure en ervaart twijfels, angst of onzekerheid.
  • Als team willen jullie beter leren samenwerken.
  • Als team willen jullie werken aan de onderlinge communicatie.
  • Ontwikkelen van een hecht team (teambuilding).
  • Je wilt effectiever leren omgaan met verschillende typen mensen.
  • Je wilt leren effectief te communiceren met je team.

Wat doe je in een mentale training?

De sportpsycholoog gaat op een interactieve manier aan de slag met performers. Samen wordt besproken wat het probleem is en wat de redenen hiervoor zouden kunnen zijn. Door middel van gesprekken en praktische oefeningen wordt vervolgens gewerkt aan de mentale vaardigheden die voor jou van toepassing zijn. De basis mentale vaardigheden zijn: doelen stellen, omgaan met spanning, omgaan met gedachten, visualiseren en aandacht en concentratie. Deze vaardigheden worden aangeleerd vanuit de Acceptance & Commitment Training (ACT) methode. Met deze methode streven we naar psychologische flexibiliteit: je buigt mee met obstakels en tegenslagen zodat jouw focus gericht blijft op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dit leer je door middel van praktische oefeningen tijdens de consulten, maar het is ook de bedoeling dat je hier thuis en in je sporttrainingen mee aan de slag gaat. Net als bij fysieke training geldt voor mentale training, hoe meer je traint, hoe beter je erin wordt.

Wat is het belang van mentale training bij blessures?

Als je een blessure hebt denk je al snel aan de fysiotherapeut. Logisch, vaak heb je namelijk fysieke pijn en de fysiotherapeut kan daarbij helpen. Wat we in eerste instantie vaak vergeten is dat we ook mentaal pijn hebben bij een blessure. Je kunt niet meer sporten en het kan zijn dat: daardoor je uitlaadklep weg is; je mist je teamgenoten of trainingsmaatjes; het voelt of je niets meer kan; je onzeker bent of het ooit nog goed komt; je bang bent om je lichaam weer te gaan belasten enzovoorts. De mentale trainer kan je ondersteunen om met deze obstakels om te gaan. Daarnaast trainen we mentale vaardigheden zodat jij mentaal sterker terugkomt dan voor je blessure!