ASM training

Athletic Skills Modell

Onze trainers werken veel met het Athletic Skills Model (ASM). Maar, wat is dit nu eigenlijk? 

Het Athletic Skills Model is een model waarbij sporters met behulp van een concentrische werkwijze worden opgeleid tot veelzijdige bewegers (Wormhoudt, R. e.a. 2017).

Het ASM is andere manier van denken over bewegen en/of het onderwijs daarin. Het is een methode waarmee sporters met behulp van een concentrische opbouw worden opgeleid tot veelzijdige bewegers en zich van daaruit ontwikkelen tot veelzijdige atleten die zich mogelijk gaan specialiseren binnen een sport.  Het ASM streeft naar het optimaal ontwikkelen van motorische vaardigheden (atletisch vermogen) waarbij het aanpassingsvermogen centraal staat. Het kan een springplank zijn voor een langere sportcarrière met betere prestaties. Maar bovenal is het goed voor een gezonder leven met minder blessures, minder uitval en meer plezier voor elke sporter. Jong en oud, amateur of elite en sporters met of zonder een beperking.

“Het aanpassingsvermogen en plezier in bewegen staan altijd centraal. Door een activiteit of een sport te analyseren achterhaal ik welke (sport)specifieke kenmerken, zoals grondvormen van bewegen, er in de specifieke sport (of activiteit) aanwezig zijn. Met behulp van deze informatie bedenk ik vervolgens een training waarbij de sporters verschillende vaardigheden oefenen en voortdurend uitgedaagd worden om de bewegingen nét iets anders uit te voeren om succesvol te zijn”, aldus Sereno.

Het ASM maakt gebruik van tien verschillende basis bewegingen, de zogeheten Basic Movement Skills (BMS):

1 Balanceren en vallen
2 Gaan, lopen en rennen
3 Stoeien, vechten en duelleren
4 Springen en landen
5 Rollen, duikelen en draaien
6 Gooien, vangen, slaan en mikken
7 Trappen, schieten en mikken
8 Zwaaien en slingeren
9 Klimmen en klauteren
10 Bewegen op en maken van muziek

De kern van ASM zit in variatie. We weten dat een vroegtijdige eenzijdige belasting zorgt voor een grotere kans op blessures, overbelasting en uitval. Voor een gezonde en kwalitatieve ontwikkeling is het goed om zo veel mogelijk verschillende basisvaardigheden binnen sporten, spelvormen, oefenvormen en activiteiten te doen. Dit zorgt voor betere prestatiesminder blessuresmeer creativiteit en meer plezier in sport en bewegen.

Sereno: “Ik pas het ASM overal toe bij jeugdsporters, amateur- topsporters, senioren en sporters met een beperking. Iedereen wordt zo op hun eigen manier uitgedaagd en zoeken zij een aanpassing om de opdracht te kunnen volbrengen.’’

ASM bieden wij apart aan voor sportverenigingen en scholen. Daarnaast combineren wij dat vaak met krachttraining en/of loop- coördinatie training. Heb je interesse als organisatie of vereniging in het ASM kan je contact met ons opnemen. We kunnen trainingen aanbieden als workshop of onderdeel laten worden van een training.